Oktoberstämman på UKK 31/10…

…är inte inställd!!!

Både Uplands Spelmansförbund och Oktoberstämman firar 75 år i år och vi har kommit långt i planerandet av en utökad Jubileumsstämma med många uppländska inslag, se det dagsaktuella men ytterst preliminära utkastet till program.

Våra egna medlemmar kommer att stå för två av de tyngsta inslagen; Traditionskonserten och Upplandskonserten. Här möter vi Upplands bästa spelmän när de minns och hyllar sina förebilder genom att spela deras låtar och berätta gamla minnen. Det kommer att handla om de legendariska spelmännen Byss-Kalle, Gås-Anders, Eric Sahlström, Viksta-Lasse, Ceylon Wallin och många fler. Olov Johansson och Mikael Marin kommer ger tillsammans med spelkamrater en hyllningskonsert till bröderna Ivar och Curt Tallroth.

Här finns också flera andra kända namn och grupper, till exempel Frifot med Ale Möller, Lena Willemark och Per Gudmundson. Lena har dessutom en egen programpunkt som Årets gästspelman. För Kvällskonserten i Stora salen svarar i år Arméns musikkår från Stockholm med en föreställning som de kallar Bland spelmän och soldater.

Folkdansarna får i år få sitt lystmäte väl tillgodosett, vi bjuder nämligen in 10 kända spelmanslag från hela Sverige.

Än så länge har vi ingen text i schemat för kursrummen (K-rum) och inga uppgifter under Lyhörd dans i C-salen. Lärare och spelmän för dessa programpunkter har vi aldrig haft några problem med att rekrytera bland artisterna i de övriga programpunkterna, och ungdomsgrupperna bokar vi normalt tidigt under augusti efter att skolorna börjat. Med andra ord: Vi är väl förberedda för att genomföra Oktoberstämman i höst. Om vi måste skjuta på stämman till nästa oktober 2021 hoppas vi att de personer som redan är uppbokade för i år är lika villiga att ställa upp nästa år.

Titta in på hemsidan då och då för aktuell information.

Uppsala 7/4 2020

/Sture Hogmark, medlem i Oktoberstämmokommittén.